LAZE buitenkleed fijn geweven met visgraat patroon

Hoe kies ik de maat van mijn buitenkleed?

Een vloerkleed maakt niet alleen binnen de ruimte helemaal af, maar ook kiest men steeds vaker voor een buitenkleed bij de loungehoek of onder de tuintafel. Maar hoe weet je nou welke maat of vorm je het beste kunt kiezen voor je buitenkleed? We zetten hieronder wat tips & tricks voor je op een rij, maar weet dat het uiteindelijk gaat om wat jijzelf mooi vindt!

Tip 1: Meten = weten

Meet alles goed op en gebruik de vuistregels en tips die we je hieronder geven.

Tip 2: Maximaal optisch effect

Om een ruimte groter te laten lijken, bijvoorbeeld in een veranda of overkapping, is het hebben van een afstand tussen de muur en het kleed het mooiste. De vuistregel is om in een kleinere ruimte minimaal 25 cm en in grotere ruimtes rond de 50 cm ertussen te laten.

Tip 3: Hoe groter – hoe beter

Met een groot buitenkleed maak je echt een statement. De ruimte lijkt hierdoor ook vaak groter. Bovendien worden meubels als het ware op een voetstuk geplaatst als je ze óp het kleed zet. Kies dus, vooral als je tussen twee maten twijfelt, altijd voor de grotere maat. Grote buitenkleden zijn soms wat moeilijker te vinden, dan kan je ook kiezen om er een op maat te laten maken. Wij hebben verschillende opties in ons assortiment.

Tip 4: Check, check, dubbelcheck

Om het beste beeld te krijgen hoe het buitenkleed past en zal staan, kun je met schilders tape de maat op de vloer plakken en zo uitproberen wat je het mooiste vindt. Buiten in de tuin op een stenen of houten ondergrond kun je ook een krijtje gebruiken (neem voor verschillende maten verschillende kleuren). En voor een rond buitenkleed kun je met een touwtje vanaf het middelpunt makkelijk een rondje tekenen. Neem hiervoor vanaf het middelpunt de helft van de diameter die je voor het ronde buitenkleed overweegt. Als je klaar bent met uittekenen of plakken, kijk dan vooral ook goed vanaf een afstandje én ga even in je bank of aan tafel zitten om te zien hoe het staat. Schuif ook de stoelen even heen en weer, blijven deze goed op het vloerkleed staan?

Tip 5: Begin bij het begin

Het begint natuurlijk met de vraag waar je je buitenkleed gaat neerleggen. Want voor iedere plek gelden weer andere vuistregels.

Een vloerkleed onder de eettafel

Meer en meer zien we onder de eettafel een vloerkleed. Ook buiten in de tuin of veranda. Op deze manier maak je er als het ware een aparte gescheiden ruimte van én binnen demp je, vooral binnen, ook nog eens het geluid. De vorm kun je het beste aanpassen aan de vorm van je eettafel, dus bij een ronde tafel kies je ook een rond kleed en voor een ovale of rechthoekige tafel kies je een rechthoekig kleed.

Bij het kiezen van de maat van je kleed is het ‘t belangrijkste dat het buitenkleed zó ruim is, dat de stoelen er niet overheen komen tijdens het verschuiven. We raden dus aan om minimaal 50 cm tot maximaal 90 cm rondom extra ruimte te nemen. Voor een tafel van 80 cm breed heb je dus een vloerkleed van minimaal 180 nodig (= 80 + 50 + 50), maar is 200 cm breed waarschijnlijk beter. Als je het zeker wilt weten: meet het even op! Zet een stoel van de tafel af, zover dat je er gemakkelijk in en uit kunt en meet dan de afstand op van de rand van de tafel tot een paar centimeter voorbij de achterste stoelpoten. Twee keer deze afstand, plus de breedte/lengte van de tafel = de optimale breedte/lengte van je kleed. Als je geen stoelen op de kopse kant van je eettafel hebt, kun je eventueel iets minder nemen.

Een buitenkleed in de loungehoek

Hier is het iets ingewikkelder, want je kunt hier behoorlijk veel kanten op. Bijna geen één interieur of tuin, overkapping of balkon is hetzelfde, dus het is lastig om hier alle situaties te schetsen. Gelukkig kunnen we jullie wel wat tips & tricks geven die helpen om een keuze in je maat vloerkleed te maken. De eerste en misschien wel belangrijkste vuistregel is dat je liever een iets te groot dan iets te klein vloerkleed kiest. Een groter kleed laat de ruimte (mits goed neergelegd) ook groter lijken en door wat te schuiven, bijvoorbeeld iets meer of minder onder de bank, kom je altijd wel tot een fijne opstelling.

De vorm van het buitenkleed

Soms bepaalt de vorm van de kamer de vorm van het kleed, heb je bijvoorbeeld een vierkante kamer dan is een vierkant kleed vaak de beste keuze en bij een langwerpige kamer juist een langwerpig kleed. Maar ook de vorm van de bank kan bepalend zijn voor je keuze, bij een hoekbank met een ronde bijzettafel, kan naast een rechthoekig kleed ook een rond vloerkleed heel mooi zijn en wat moderner overkomen.

De plek van het vloerkleed

Waar je bank staat kan ook een belangrijke factor zijn om te bepalen welke vorm en maat je kiest.

Als deze bijvoorbeeld helemaal los in de ruimte of tuin staat is het mooi om er een soort eiland van te maken waar je hele zit- of loungehoek op staat. Dit creëer je door het kleed onder de bank en stoelen door te trekken en het kleed ruimschoots aan de zij- en achterkanten te laten uitsteken.

Als je bank tegen een muur of bijv. heg staat is het een goede optie om het kleed tegen de poten van de bank aan te leggen, met name bij banken die optisch tot de vloer doorlopen is dit perfect.

Voor banken met een open doorkijk aan de onderkant, wat voor veel tuinsets geldt, is het vaak mooier om de voorpoten op het kleed te zetten en het kleed minimaal 20 cm onder de bank door te laten lopen. Hierdoor verbind je je bank met je kleed en de rest van de loungehoek, waardoor het een geheel vormt. Als het past, is het het mooiste om het aantal centimeters wat het kleed onder de bank doorloopt ook aan de zijkanten van de bank te laten doorlopen, maar dit is zeker geen must, je kunt ook de breedte van je bank aanhouden. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je vloerkleed groot genoeg is om je salontafel er ook goed op te zetten. De afstand tussen de bank en tafel wil je minimaal aan de andere kant van je salon- of bijzettafel ook.

Hieronder zie wat voorbeelden die we hebben uitgetekend om je het verschil tussen de keuzes in verschillende maten buitenkleden te laten zien.

Een vloerkleed in een kleine ruimte

Om de poten juist niet op het kleed te zetten en ongeveer 20 cm tussen de bank en het kleed over te houden, kan in wat kleinere ruimtes heel goed werken. Dit kan juist ruimtelijker en minder opgepropt overkomen, een té groot kleed kan een wat kleinere kamer juist kleiner laten lijken.  

Een rond buitenkleed

Als je voor een rond kleed kiest bij je zithoek of buiten op je vlonder of patio, creëer je een verbindend effect als je het kleed voor een deel onder je bank laat doorlopen.